Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
 • Lorem ipsum

Supernova Zomertip!

14 Jul 2019
door Ton

Het is weer zomer, wat betekent dat het soms weer erg warm kan zijn. Mensen doen het niet goed in langdurige warme omstandigheden, met onze favoriete apple devices is dat net zo. In dit bericht zullen we je vertellen in welke temperatuurbereiken jouw iPhone, iPad, of Macbook het prettigst werkt, en wat je kunt doen als jouw Apple weigert mee te werken bij warm weer.

iPhone, iPad en iPod touch
Hoewel veel Mac's het geluk hebben om te mogen werken in kantoren en huizen met airconditioning, hebben andere, mobiele leden, van de Apple-familie het soms niet zo goed. Ze worden in zakken en tassen gestopt en vervolgens in de hete zon of in auto's achtergelaten. Erger nog, veel mensen laten hun iPhone in direct zonlicht op het dashboard liggen achter de voorruit van auto's waar de zomerzon onverbiddelijk heet kan zijn.

Apple vertelt zelf dat je iOS-apparaten het best kunt gebruiken op plaatsen waar de omgevingstemperatuur tussen de 0 en 35 graden Celsius ligt. Buiten dat bereik, is het waarschijnlijk dat je Apple device anders zal werken/reageren om de temperatuur van het device binnen de perken te houden. Vergelijkbaar met hoe mensen zweten en honden hijgen om af te koelen, hebben onze Apple devices verschillende trucs die ze gebruiken om af te koelen. Maar laten we eerst hebben over wat de oorzaak kan zijn dat uw iOS-apparaat te heet wordt.

Zelfs bij gemiddelde temperaturen, wordt uw apparaat mogelijk warmer wanneer u het gebruikt of de batterij oplaadt. Er zijn drie specifieke momenten waarop uw apparaat zal opwarmen:

 • Wanneer de iPhone, iPad of Macbook voor de eerste keer wordt ingesteld vanaf fabrieksinstellingen.
 • Wanneer u het apparaat herstelt vanaf een back-up, of reservekopie.
 • Wanneer apps gegevens opnieuw moeten indexeren of analyseren. Bijvoorbeeld met apps zoals 'Foto's', die elke afbeelding in een bibliotheek analyseert op gezichten, plaatsen en andere herkenbare kenmerken
iPhone temperatuur waarschuwingsscherm

(De waarschuwing dat uw "iPhone moet afkoelen voordat u hem kunt gebruiken".)

Bij normaal gebruik kan jouw Apple device anders reageren vanwege de hoge temperaturen bijvoorbeeld:

 • Achterlaten in een auto op een warme dag
 • In direct zonlicht gedurende een langere periode bijvoorbeeld: op een strandlaken of terras (tafel)
 • Gebruik in warme omstandigheden of direct zonlicht gedurende langere tijd. Als u bijvoorbeeld een iPhone op een dashboard of autoruit monteert op een plek waar zonlicht direct op valt, tijdens het gebruiken van een CPU-intensieve taak zoals GPS-tracking of navigatie.

Dus wat kan jouw Apple iPhone, of Macbook doen om af te koelen? Het kan geen limonade drinken, de airconditioning inschakelen of zweten!

Een paar tips om jouw iPhone, iPad of Macbook af te koelen:

 • Stop met opladen als het wordt opgeladen.
 • Dim het scherm of zet het display helemaal uit.
 • Schakel 4G (internet verbinding) naar een laag stroomverbruik. (mogelijk wordt het signaal zwakker)
 • Schakel de cameraflits uit.

Een veel voorkomende situatie die zich voordoet bij het gebruik van navigatie op een iPhone in een warme auto in direct zonlich; Er verschijnt een waarschuwing op het scherm met de tekst "Temperatuur: iPhone moet afkoelen voordat je het kunt gebruiken" (zie afbeelding hierboven). Het scherm wordt uitgeschakeld, maar het apparaat geeft nog steeds hoorbare aanwijzingen voor navigatie. Wanneer jouw auto een bocht nadert, licht het display lang genoeg op om je door de bocht te leiden.

Je zult merken dat dit scherm ook een "nood" -link heeft waarmee je een oproep kan doen naar hulpdiensten. Hopelijk wordt je telefoon niet uitgeschakeld voor of tijdens dat gesprek ...

De snelste manier om de iPhone af te koelen is om het toestel helemaal uit te schakelen, en uit het directe zonlicht te halen. Laat het toestel even afkoelen (bij voorkeur niet in de auto), en zet het toestel na een paar minuten dan weer aan.

Een tip voor degenen die hun iPhone gebruiken voor navigatie: gebruik bij voorkeur een steun in de auto met een montage in het ventilatierooster. De koele lucht uit de ventilatieroosters koelt de iPhone tijdens de rit, en voorkomt zo oververhitting van de iPhone tijdens het navigeren. Het omgekeerde effect bereik je natuurlijk in de winter, wanneer de verwarming van de auto hete lucht via dezelfde ventilatieroosters langs de iPhone laat stromen, zet daarom in de winter het ventilatierooster achter de iPhone montage steun uit.

Macs (vooral MacBooks)
Hoewel ze meestal binnenshuis worden gebruikt, waar de temperaturen mogelijk niet zo extreem zijn, kunnen Macs ook situaties komen waarin ze oververhit kunnen raken. Macs zijn gemaakt om te worden gebruikt bij temperaturen tussen 10 en 35 graden  Celsius, dus als de temperatuur aanvaardbaar voor jou is, is het waarschijnlijk ook in orde voor je Mac. In tegenstelling tot iPhone en iPads, hebben Macs interne ventilatoren die lucht in en rond componenten kunnen verplaatsen om een en ander af ​​te koelen.

Het aanbevolen bereik voor het opslaan van een Mac is -25 tot 45 graden Celsius. Elke Mac die midden in de zomer in een afgesloten auto in direct zonlicht zonder ventilatie zit, kan gemakkelijk oplopen tot 55 tot 80 graden Celsius! Het is een goede gewoonte om uw computer nooit in de zomer in een hete auto te laten liggen. Als het onvermijdelijk is (bijvoorbeeld, je hebt een MacBook in een auto op vakantie en je bent aan het wandelen), probeer dan voor wat ventilatie te zorgen door de ramen een beetje open te laten en probeer zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren.

Als je jouw Mac net uit een hete auto haalt, niet meteen gebruiken. Laat em afkoelen tot een normale temperatuur voordat je em inschakelt. Een Mac hoeft niet eens in een hete auto te liggen om te warm te worden; achter een raam thuis in het volle zonlicht kan het net zo warm worden. Dit merk je als de ventilatoren van jouw Mac luid beginnen te draaien, zorg er dan voor dat je jouw Mac naar een koelere plek uit het zonlicht verplaatst.

Zorg er ook voor dat het Macbook op een vlak oppervlak staat zodat het zijn warmte ook kwijt kan, op een zachte ondergrond (tapijt, deken of kussen) worden de uitgangen van de ventilatie geblokkeerd, en kan het Macbook z'n warmte niet kwijt, ook dan gaan de ventilatoren hoorbaar harder draaien maar kan de warmte niet weg. Verplaats het Macbook dan naar een harde ondergrond, zoals een tafel.

Langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen kan wel degelijk flinke schade veroorzaken aan jouw iPhone, iPad, Macbook of andere Apple device. Als eerste zal de accu schade oplopen, of de capaciteit drastisch verminderen. Maar ook CPU en andere componenten kunnen onherstelbare schade oplopen.

Wees daarom voorzichtig daarom een beetje voorzichtig in de zomerhitte met uw kostbare Apple devices!

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter